O NAS

Podjetje KMG Podlehnik d. o. o. je družinsko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo kmetijske, vinogradniške in sadjarske mehanizacije ter z drugo kovinsko galanterijo

Play Video

NAŠI PARTNERJI

STARE SLIKE

ZGODOVINA PODJETJA

  KMG Podlehnik, d. o. o. je podjetje z družinsko tradicijo, ki proizvaja izdelke za kmetijski, vinogradniški, sadjarski in komunalni program. 

Po osamosvojitvi Slovenije in izgubi jugoslovanskega trga je v Sloveniji propadlo kar nekaj velikih podjetij. S podobno zgodbo se je soočil tudi ustanovitelj podjetja KMG Podlehnik Alojz Grabrovec, ki je po izgubi zaposlitve v podjetju Hiko Olga Meglič začel svojo poslovno pot. Ta se je izkazala za uspešno, saj je podjetje KMG Podlehnik v letu 2021 obeleževalo 30. obletnico delovanja. 

  3. decembra 1991 je bilo uradno ustanovljeno majhno podjetje Kmetijska mehanizacija Grabrovec, ki je slovenskemu trgu ponudilo izdelke za lažje delo v kmetijstvu. Prvi proizvodi, ki so jih predstavili kupcem, so bili čelni traktorski nakladalci. Ti so bili t. i. paradni konj podjetja tudi tedaj, ko se je proizvodni in prodajni program podjetja širil. Še zmeraj pa je podjetje prepoznano po svojih manjših čelnih traktorskih nakladalcih. Kmalu je podjetje začelo s proizvodnjo komunalne opreme, natančneje deske za čiščenje snega, s katerimi so se prvič predstavili tudi na tujem tržišču (Švica, Avstrija, Hrvaška in BiH).

   Z razvojem strojev, danes vodilnega proizvodnega in prodajnega vinogradniškega programa, se je podjetje začelo ukvarjati že sredi devetdesetih let 20. stoletja. V letu 1996 so izdelali traktorski priključek za postavljanje in puljenje vinogradniških in sadjarskih stebričkov, ki je bil hkrati prvi te vrste in patentirani izdelek na slovenskem trgu. Zanj je podjetje že v istem letu prejelo prvo zlato medaljo na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni (ponovno je za izboljšano različico tega priključka prejelo zlato medaljo v letu 1999).

    Slovenski vinogradniki so prepoznali pomen traktorskega viličarja s posodo iz nerjavnega jekla za prenašanje grozdja, ki podjetje predstavlja v vseh slovenskih vinorodnih pokrajinah. Z namenom olajšanja dela v vinogradih, so v podjetju KMG Podlehnik na prelomu tisočletja začeli z razvojem drugih vinogradniških strojev, ki bi bili hkrati kakovostni in cenovno dostopni slovenskim vinogradnikom. Na predlog vinogradniške družine Praprotnik – Čurin so se v podjetju začeli ukvarjati z razvojem in izdelovanjem vršičkarjev in pletvenikov. V zadnjem desetletju so razširili svoj proizvodnji program na področje izdelovanja sadjarske opreme – obiralnih prikolic, s katerimi je podjetje zastopano tudi v tujini (Češka, Slovaška, Avstrija, Hrvaška). Večina izdelkov je plod lastnega znanja, hkrati pa se v podjetju trudijo obstoječe izdelke venomer tehnološko nadgrajevati. Kot že omenjeno se podjetje KMG Podlehnik pojavlja na slovenskem in širšem evropskem trgu. 

   O kakovosti in pomenu proizvodov podjetja KMG Podlehnik pričajo nagrade z ocenjevanja kmetijskem mehanizacije na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, ki se ga podjetje udeležuje že od leta 1992. Na mednarodnem ocenjevanju kmetijske mehanizacije in opreme  je podjetje od leta 1996 prejelo odličja za enajst izdelkov, in sicer: 

       Zlata medalja: priključek za postavljanje in puljenje vinogradniških, sadjarskih in drugih stebrov (1996 in 1999), vršičkar in pletvenik (2002), trgalnik listov – defuljator (2007), obiralna prikolica (2015). 

       Srebrna medalja: čelna traktorska deska ČD 2500 VS (1996), rotacijski mulčer RM 1500 in vinogradniški traktorski viličar UTV 800 (1997). 

       Bronasta medalja: traktorski V-plug za sneg in minigoseničar Rotair s priključki (2009).

   Podjetje se trudi zaposlovati ljudi iz lokalnega okolja, s katerimi se stkejo dobri in pristni odnosi, kar daje podjetju pečat družbene odgovornosti in je izjemnega pomena v današnji družbi. Podjetje z družinsko tradicijo vodi Boštjan Grabrovec, ki nadaljuje očetovo tradicijo razvoja in proizvodnje priključkov za lažje delo v kmetijstvu. Po besedah g. Grabrovca se zavedajo, da je kmetijstvo panoga, na kateri sloni del slovenskega gospodarstva. 

  

V spomin

Alojz GRABROVEC

(1956-2019)

Mnogo prehitro nas je zapustil ustanovitelj podjetja KMG Podlehnik, d.o.o., Alojz GRABROVEC. Vsi izdelki podjetja, ki so sad njegovih idej in inovacij, bodo ostali cenjena dediščina podjetja.

Mnogo si ustvaril,
zdaj vsak korak,
spomin je nate
in hvaležna misel,
luč je, ki ne ugasne.

memorial alojz grabrovec

Add Your Heading Text Here